Inga nya krispaket.

EU-pengar till energi och bredband

När EU-toppmötet i Bryssel avslutas i eftermiddag blir det inga nya stora paket för att möta lågkonjunkturen och arbetslösheten. Några av toppmötets förslag till slutsatser går ändå att mäta i pengar.

Det mest tydliga är listan på de 50 miljarder kronor som ska gå till projekt klara att startas i år eller nästa år. Huvuddelen går till energi och resten till bredband. Det mesta av bredbandssatsningen gäller den tyska landsbygden.

De svenska projekten är en gasledning från Norge till Danmark och Polen via Sverige, elkablar mellan Sverige och Baltikum och slutligen en vindkraftpark Vattenfall ska bygga söder om Trelleborg.

EU-länderna förklarar sig också beredda att fördubbla bidragen till internationella valutafonden, bidrag som huvudsakligen kommer att gå till länderna i Östeuropa.

Problemen i Östeuropa understryks av att slutsatserna slår fast att även bankers dotterbolag i andra länder ska kunna få stöd. En skrivning som verkar skräddarsydd för svenska banker med dotterbolag i de baltiska länderna.

En het potatis som lämnas orörd gäller att en lång rad av EU-länderna bryter mot EU:s budgetregler. I stället för att säga något om vad måste göras finns bara en allmän formulering om att länderna så snart som möjligt bör få ordning på sin ekonomi så att de kan hålla sig till reglerna.

Arbetslösheten har också fått ett särskilt avsnitt i de slutsatser som regeringscheferna just nu sitter och förhandlar om. I stället för nya paket tals det om att medborgarna ska utbilda sig och gärna flytta dit där jobben finns. Just rörlighet anges som ett bra sätt att få ekonomin att växa igen.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".