1 av 2
2 av 2

Moskva mer Berlin än Berlin självt

Den ryska huvudstaden är en galen blandning av stilar och stämningar. Igår kväll fick Moskva för sig att förvandla sig till Berlin. Kanske inte till det verkliga Berlin men till den mörka ödestyngda varianten av Berlin som vi sett i filmer, hört besjungas av så många artister. Det är möjligen ett Berlin som bara finns i mitt huvud men igår fick det liv och form och klev ut ur skuggorna i trakterna kring metrostationen Baumanskaja.

Efter en promenad längs avenyer, genom underjordiska gångtunnlar, förbi en teaterbyggnad stod den gamla fabriksbyggnaden där. En anonym grå järndörr ledde in till en vaktmästare i ett litet kontorsrum. Han frågade misstänksamt ”Och vart är ni på väg”. När han fick svaret ”konsertsalen” slappnade han av och pekade på en dörr till en innergård. På andra sidan gården låg industrilokalen som en hägring från Västberlin tidigt 80-tal, såsom jag föreställer mig att det såg ut.

Billig rysk fatöl och ett fyrtiotal personer som dansar i ett rum klätt i svart tegel förstärkte effekten. Men allra mest uppseendeväckande var ändå musiken. Vid ena väggen stod Berlinbandet Jeans Team och spelade sin ljuvligt ironiska mörka syntpop. Fantastisk urban elektronica som turnerar världen runt - här på en armslängd avstånd. Det kändes som att ha det världsberömda brittiska bandet Depeche Mode i sitt vardagsrum. Någon måste ha glömt att affischera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".