Obama hos Leno - sådär va?

Vad är det som gör att det sällan blir så lyckat när stora politiska ledare sätter sig i ett TV-program och ska försöka vara folkliga?

Jo, de tar oftast i för mycket och det blir så hurtfriskt så det nästan blir lite pinsamt, och så riskerar de förstås att gå över gränsen i sin iver att vara roliga.

Exakt så blev det för Barack Obama igår när han var med hos Jay Leno, tycker jag. Mitt budskap till politiker i alla länder är:
- Förbehåll er rätten att slippa vara roliga!

Man riktigt hörde hur Obama hade bestämt sig för att låta mer folklig i sitt sätt att prata igår. Det var lite mer av ”svart slang” i språket och det breda leendet breddades lite extra efter ett skämt från honom själv eller en rolig kommentar från programledaren. Man satt bara och väntade på en fistbump mellan de två, men tack och lov, kom ingen.

Jag tror inte folk i kris, som många amerikaner är, har ett jättebehov av att deras president sitter i TV och skämtar. Nog för att man förstår att han behöver sälja sitt budskap och sin ambitiösa budget, men det finns definitivt bättre sätt och Obama har fortfarande så pass hög trovärdighet som president att det inte alls av PR-skäl var nödvändigt att gå genom Leno.

Slutligen, när gick han över gränsen då?
Ja, att säga att hans bowlande nu var som om han var med ”Special Olympics”, (ungefär Paralympics) och sen skratta, var väl inte det smartaste han sagt i sin dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".