En månad kvar till valet

Idag är det Human Rights Day, en av många helgdagar som fyller kalenderåret här i Sydafrika. Dagen högtidlighålls till minne av Sharpevillemassakern 1960, då polisen öppnade eld mot demonstranter. Skotten blev starten för den väpnade kampen – och början till slutet för den rasistiska regimen. Idag är det också en månad och en dag kvar till valet.

Valtemperaturen har stigit, men oklart med hur mycket. Den offentliga debatten här i landet är alltid politisk, och mer så nu, när valaffischer börjar tapetseras över landet. ANC dominerar, ännu finns bara få affischer från uppstickarpartiet Cope – de uppges ha brist på pengar.

I själva verket har Cope, sedan de utsåg biskop Mvume Dandala till sin presidentkandidat, fört en undanskymd tillvaro. Att få vet vem denne moraliske företrädare är, är knappast en fördel.

En person som man ser allt mer av är oppositionspartiet DA, Demokratiska Alliansens vita partiledare Helen Zille. Hon har försökt att plocka poäng på att anklaga ANC:s ungdomsförbunds ledare Julius Malema – vars dåliga skolbetyg har hängts ut i pressen – för att vara ”en produkt av ANC:s misslyckade utbildningssystem”.

Den frispråkige Malema retar gallfeber på dem som anser att ungdomen bör visa respekt för de äldre. Han har i sin tur kallat Helen Zille för såväl ”rasist” som ”imperialist”, alltsammans tecken på den låga nivån i den politiska debatten.

De senaste opinionssiffrorna från Human Science Research Council, visar på ett kraftigt minskat stöd för ANC – 47 procent, 7 procent för DA och 3 procent för Cope. Men talande är att 15 procent av de tillfrågade säger att de ännu inte har bestämt sig och att 14 procent vägrade svara. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".