Rajoelinas maktövetagande har mött missnöje från omvärlden. Foto: Zhu Xiaoguang/Scanpix.
Madagaskar

Kuppledare installerad som ny president

Uppdaterad 12:00
I Madagaskars huvudstad Antananarivo, mötte 40 000 anhängare upp i dag till installationen av landets nye president Andry Rajoelina. Utländska diplomater uteblev från ceremonierna eftersom den anser att Rajoelinas övertagande av makten är en statskupp.

Den bara 34-årige Andry Rajoelina är egentligen alldeels för ung för att bli president. Lagen säger att en president på Madagaskar måste vara minst 40 år. Men Rajoelina har bråttom. Han och hans parti kallas TGV, precis som den franska snabbjärnvägen, och han har lett ett uppror under de senaste månaderna där störtandet av den sittande presidenten Ravalomanana har varit målet, men där också minst 100 människor har mist livet.

För Rajoelina står utrotandet av fattigdomen överst på dagordningen och han har redan upphävt den förre presidentens beslut att överföra i stort sett hela landets jordbruksmark till ett sydkoreanskt företags ägo.

Men frågan är hur han ska kunna genomföra reformer efter det stora missnöje som hans maktövertagande har mött från omvärlden. I dag är 70 procent av landets budget finansierad med hjälp av internationella medel. Men nu har USA har upphört med all icke-humanitär hjälp, och Norge har upphört med sitt bistånd.

– Så länge den författningsstridiga situationen och ett klimat av hot, skrämsel och våld består, så kommer det internationella samfundets hjälp att vara begränsad, säger USA:s sändebud Niels Marquardt till lokal press.

Varken det regionala förbundet för södra Afrika, SADC, EU eller Afrikanska unionen erkänner den nye presidenten. SADC föreslår sanktioner och Afrikanska Unionen har uteslutit Madagaskar.

Analytiker är splittrade. Det finns de som ser Rajoelina som landets bästa chans till demokrati och andra som tvivlar på att hans regim blir långlivad. Den nye presidenten har utlovat nya val inom två år.

Margareta Svensson, Johannesburg margareta.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".