Förstatligar och skär ner.

Chávez stärker greppet om Venezuela

I Venezuela genomför president Hugo Chávez nya nationaliseringar. Den här gången är det alla hamnar, flygplatser och motorvägar som tas över av staten. Samtidigt skär Chávez ner statsbudgeten till följd av sjunkande oljeinkomster. 

De oppositionella guvernörer och borgmästare som valdes i slutet av förra året i Venezuela får allt svårare att utföra sina uppdrag.

Först tog Hugo Chávez tog ifrån dem en rad befogenheter, som till exempel kontroll över lokal sjukvård och polis.

Nu, när administrationen av hamnar, flygplatser och motorvägar tas över av regeringen, blir de lokala myndigheterna dessutom av med en stor del av sina inkomster.

– Protestera ni, men vem ska ni be om hjälp? här är det jag som har befäl över militären, men ni kan ju alltid be USA:s femte flotta att komma hit, har Hugo Chávez svarat de som protesterat.

Hugo Chávez hävdar att centraliseringen syftar till att undvika korruption och att bekämpa knarkhandeln.De oppositionella guvernörerna och borgmästarna har en annan uppfattning.

– Det är regeringen som är korrupt, inte vi, och det är armén som tjänar pengar på knarkhandeln, säger de.

Oavsett vilket, innebär åtgärderna, och den retorik de omgärdats med, att polariseringen i samhället fördjupas ytterligare. Möjligheten till försoning, eller ens samtal, blir allt mer avlägsen.

I ett tv-tal till nationen i natt sa Hugo Chavez att landets minskade oljeinkomster leder till att man måste skära ner på sin statsbudget för 2009 med nära sju procent till 72 miljarder dollar.

Oljeproduktionen ska minskas från 3,7 till 3,2 miljoner fat per dag.Hugo Chavez sa också att Venezuela sänker det budgeterade priset per fat olja från 60 till 40 dollar.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".