Nya planer ska rädda amerikanska banker

I USA väntas Obama-administrationen på måndagen presentera nya åtgärder för att hjälpa krisdrabbade storbanker. President Barack Obama varnade i en tv-intervju för fortsatta risker för finansystemet.

Nya räddningsaktioner är på gång för USA:s sviktande storbanker.

– Det finns fortfarande risk för stora problem på finansmarknaden, om vi inte gör något, sa president Barack Obama i en intervju med tv-kanalen CBS på söndagskvällen.

Idag, måndag, väntas finansminister Timothy Geithner presentera de nya planerna. Det handlar om hur regeringen ska hjälpa krisbankerna att bli av med osäkra lån, en åtgärd som syftar till att sparka igång den stillastående lånemarknaden.

Barack Obama har i en rad framträdanden de senaste dagarna försökt trumma ihop ökat stöd för sina ekonomiska förslag, och för budgeten, som den här veckan ska börja manglas av kongressen.

Budgetförslaget väntas gå igenom, men utan det breda politiska stöd som Obama hoppats på. Republikanerna, och även en del demokrater, är starkt kritiska till att USA:s skuldbörda fortsätter öka.

– Med den här budgeten kommer USA gå i konkurs inom tio år, sa republikanske senatorn Judd Gregg till CNN.

Budgetunderskottet väntas i år öka till 1 800 miljarder dollar, vilket motsvarar 13 procent av bruttonationalprodukten. Men Barack Obama betonade i tv-intervjun, den längsta intervjun sedan han tillträdde, att han ser vissa positiva tecken bland annat när det gäller bolånemarknaden.

Ekonomin kan vända uppåt snabbare än väntat, menar Obama.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista