Foto: Bela Szandelszky/Scanpix
studio ett

Svag forint ställer till problem i Ungern

Helst av allt skulle Ungern vilja vara inne i eurovärmen just nu. Den egna valutan, forinten, har tappat så mycket i värde de senaste månaderna att det nu påverkar ungrarnas levnadsstandard. Priserna stiger, allt fler blir utan jobb, och den som har lånat pengar i utländsk valuta kan råka riktigt illa ut.

Agnes Cseke är egen företagare, van att resa och leva gott på sin lön. Men nu klarar hon sej inte själv längre.

– Förra månaden betydde det att jag fick hjälp av mina föräldrar, för jag kunde inte betala hela lånet. Det betyder att jag måste arbeta mer och spara på allt som jag kan spara på, värme, el, vatten, kläder. 

Agnes Cseke är lärare i engelska och svenska. För ett och ett halvt år sedan när hon köpte sin lägenhet på 37 kvadratmeter i Budapest så gjorde hon bsom alla andra. Hon tog ett banklån. I schweizerfranc, eftersom räntan var låg. Ungrarna har köpt bostäder, bilar och lyxprylar på kredit de senaste åren, och har levt gott på det.

Nu har den ekonomiska krisen svept över Europa. Ungern hör till de hårdast drabbade länderna.

Forinten, den ungerska valutan, har rasat i värde. Eftersom Agnes och andra ungerska låntagare får sin lön i forint så har det blivit allt dyrare att betala lånen i hårdvaluta.

För Agnes del har lägenheten blivit 37 procent dyrare. Hur länge hon kan få föräldrarnas hjälp vet hon inte.

– Båda arbetar nu, men deras arbetsplatser kan också bli osäkra.

Budapest ger inget fattigt intryck, men hektiskt. Staden är skräpig och lite bucklig, det är många orenoverade hus och ödetomter och trottoarer med hål i. Men de trasiga husfasaderna har mer med historien än med recessionen att göra. Samtidigt pågår flera stora byggen i staden. Biltrafiken är tät. Det är nästan bara jag som går till fots på Erzsebet-bron över Donaus mäktiga, bruna vårflöde.

På Budasidan, uppe på en av gräsbackarna, bor György Santha och hans fru Agnes med sin fyraåriga dotter. Båda har jobb. Välbetalda dessutom. Hon är domare och han är statligt anställd revisor. Men de kommer inte undan, de heller.

De äger sin lägenhet, i det här flotta området med utsikt över Donau, och de köpte den när tiderna var bättre. Nu blir den dyrare för varje månad. Även familjen Santha har skuldsatt sig i hårdvaluta. Inflationen, som gör det dyrare att handla, gör inte saken bättre.

Jag träffade György Santha senast i november. Sedan dess har han och hustrun Agnes pratat mycket om pengar. Som statstjänstemän har de varit utan lönehöjningar i fyra år.

– Vi har inga besparingar och nu måste vi räkna efter noga varje månad för att klara oss, säger han.  Det går inte att planera för framtiden just nu. Regeringen lovade oss euron redan för sex år sedan. Nu är det ingen som vet när det blir euro här i landet.

György Santha är besviken på den ungerska ledningen. Landets problem är självförvållade, anser han.

Det tycker också Krisztian Szabados, som leder en konservativt inriktad politisk tankesmedja i Budapest, en av landets tongivande. Han tar emot i ett träpanelklätt sammanträdesrum, sådana som kan finnas i det innersta av bankpalats. Inte heller hans företag är skonat av krisen.

– Det här har blivit för dyrt för oss, säger han. Vi ska flytta.

Sekreteraren som serverar te har också hårdvalutalån som hon inte klarar, anförtror han mig. Men det ska firman hjälpa henne med.

– Det är nästan ingen som har några besparingar i Ungern.

Ändå tycker han det är fel väg som ungerska staten nu går, när den nyligen lovat att ekonomiskt stötta dem som inte har råd med sina hårdvalutalån.

– Om staten hjälper dem som varit så korkade att de tagit sådana här lån, då missgynnar det dem som tagit lån i ungersk valuta. Dessutom kommer det att försämra statens finanser ytterligare, och det drabbar alla medborgare, säger Krisztian Szabados. Enda sättet att hjälpa folk med hårdvalutalån är att få stopp på forintens fall.

Det är en ungersk politisk reflex att staten lovar hjälp när någon grupp lider nöd. På så vis har Ungern byggt upp en statsskuld som överträffar alla andra i EU. Nu har ungerska staten helt enkelt inte råd längre.

Det anser också de utländska långivarna som inte vill ge krediter till ungerska staten, det var därför Internationella valutafonden skred in med ett mycket stort lån till Ungern nyligen.

Krisztian Szabados talar om behovet av strukturreformer för att investerare ska komma tillbaka och då menar han alltså att staten ska dra ner på de generösa sociala förmånerna som enligt honom bidrar till att så få ungrare arbetare, bara 56 procent i arbetsföra åldrar. Det finns alltså få skattebetalare. Det är höga budgetunderskott och utlandslån som har betalat välfärden.

De försök socialistregeringen har gjort att pruta på välfärden, som att man ska betala en avgift när man går till doktorn, det har den sedan inte vågat stå för. Det folkliga missnöjet har hållit tillbaka förändringar.

Krisztian Szabados riktar sin kritik också mot de konservativa, som spelat på det här folkliga missnöjet. Resultatet är att ungrarna nu inte vill höra talas om några strukturreformer.

Ändå är det vad socialistregeringen nu håller på med. Under hotet om statsbankrutt försöker den nu minska statens underskott och på så vis höja Ungerns trovärdighet på den internationella lånemarknaden.

Som exempel har regeringen dragit in den 13:e månadslönen för statsanställda och den 13:e månadsutbetalningen till pensionärerna. Så är den följaktligen nu också mycket impopulär. Bara omkring 20 procent stöder regeringen i opinionsmätningarna.

Per Eurenius
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".