Ibland bättre att inte veta...

Wikipedia, söktjänsten på nätet, är ju omdiskuterat. Jag ska dock erkänna att jag använt den många gånger för viss faktainhämtning. Men ibland är det ju bara dumt att ta reda på något som man inte visste. Ibland är det helt enkelt bättre att inte veta. Kunskap kan nämligen ibland göra oss rädda.

Så här var det:
Skriver det här från den lilla staden Petersburg i delstaten Virginia. Är på väg till South Carolina i bil från New York, på reportageuppdrag. En trevlig biltur på 10 timmar och natten och Obamapresskonferens avnjöts alltså i Petersburg. En viktig liten stad om man ser historiskt. Flera viktiga slag i inbördeskriget stod här i närheten och staden var en viktig del av den svarta medborgarrättsrörelsen.

Det fick jag reda på genom att läsa på Wikipedia. Och det var ju gott och väl och intressant. Men så i slutet av artikeln kan man läsa att staden idag är svårt drabbad av brottslighet och är den stad i Virginia som har högst kriminalitet.

Och visst ser den lite ruffig ut, men inte värre än vanligt och en öl hade ju varit gott. Men om man har den högsta brottsligheten i Virgina så säger det faktiskt en hel del och därför blev jag sittande på hotellrummet efter arbetet istället för att glida ner i stan och ta en öl. Bara för att jag läste på Wikipedia om Petersburg.

Kunskap kan göra oss fria har man ju hört, men ska den verkligen göra oss rädda? Nej, jag får ta en öl iallafall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".