Bara armén rekryterar i motorstaden

Samtidigt som president Obama hävdar att regeringens strategi mot den ekonomiska krisen börjar visa framsteg fortsätter arbetslösheten att stiga. Ekot har besökt delstaten med högst arbetslöshet i landet, Michigan i norra USA.

Regnet strilar ner över industriområdet i Detroit, en lång kö slingrar sig runt det stora kontorshuset där det är jobbmässa. Närmare tvåtusen personer har kommit hit bara för att få ansöka om ett av de lediga jobben.

– Det är tufft här, konstaterar Shavone Branson som huttrar i regnet. Hon har själv gått arbetslös i åtta månader.

Delstaten Michigan, hjärtat för USA:s bilindustri, har landets högsta arbetslöshet, 11,6 procent jämfört med 8,1 procent i USA som helhet

Allt tyder på fortsatta nedskärningar för biltillverkarna och här i det gråmulna industriområdet i Detroit hoppas många att ökat statligt stöd ska rädda delstatens ekonomi.

– Vi behöver stimulanspengarna nu, annars blir det katastrof, säger jobbmässans arrangör Mustapha Mounajed. Stimulanspengarna, mer än sjuhundra miljarder dollar är nu på väg att pumpas ut till delstaterna för att skapa nya jobb. Samtidigt fortsätter arbetstillfällen att försvinna i rasande hastighet.

Mark Steve är en av arbetsgivarna på mässan, han har ett par sommarjobb att erbjuda på ett lågprisvaruhus i utkanten av Detroit. Han säger att han försöker vara optimist, men det är svårt.

– Alla letar efter ljuspunkter i ekonomin, säger Mark Steve, men här ser det mest nattsvart ut.

Inne i trängseln på jobbmässan finns det åtminstone en arbetsgivare som nyanställer på löpande band, den amerikanska armén.

– Att ta värvning är det enda som återstår för många arbetslösa, särskilt ungdomar, säger armérekryteraren Mayson Sweis. Rekryteringen går strålande, men det är svårt att känna någon riktig glädje, säger hon.

En av de många arbetslösa i kön, June Brown, säger att hon är beredd att ta vilket jobb som helst. Hon hoppas att president Obamas nya budget ska hjälpa Michigan. Värre än så här kan det inte bli, säger hon.

Ginna Lindberg, Detroit Michigan
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista