Dystert i Detroit

Har varit på besök i bilindustrins hemvist Michigan. Det första som mötte mig på flygplatsen var General Motors ödsliga souveniraffär. Tröjor med tryck och radiostyrda miniatyr-Hummers såldes för halva priset. Butiken var lika tom som GMs nedlagda fabriker i Pontiac.

Michigan har högst arbetslöshet av de amerikanska delstaterna: 11,6 procent enligt senaste mätningen.

Jag åkte till en jobbmässa i utkanten av Detroit för att intervjua arbetssökande och potentiella arbetsgivare. Utanför mässans lokal slingrade sig en lång kö av jobbsökande, längs med hela kvarteret.

Tvåtusen personer köade bara för chansen att få registrera sig och lämna in en ansökningshandling.

Därinne var det så trångt att det knappt gick att ta sig fram. Nya köer, fram till borden där arbetsgivarna satt. Men knappt några jobb att söka. Några sommarjobb på lågprisvaruhset Costco. En försäljartjänst på lågpriskedjan Sears.

Till slut låste arrangören dörrarna. Trycket blev för stort, inga fler kunde släppas in. På parkeringsplatsen stod folk kvar i det strilande regnet med sina inplastade ansökningshandlingar i händerna.

- Förödmjukande, sa en man i klungan. Att inte ens släppas in för att få söka ett jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista