Skadad av vit fosfor. Arkivfoto: Alfred de Montesquiou/Scanpix.

"Användandet av vit fosfor bör utredas"

Den israeliska arméns användande av vit fosfor under Gazakriget måste utredas rättsligt. Det kräver människorättsorganisationen Human Rights Watch i en rapport.

Rapporten som ger ytterligare tunga bevis på utbrett användande av vit fosfor.

I den 71-sidor långa rapporten från den USA-baserade människorättsorganisationen konstateras att Israel använt vit fosfor i tätt befolkade områden som vanliga bostadskvarter, vid en skola och en marknad, och att det orsakat stort lidande för civila.

Bildbevis som Human Righs Watch pekar på visar hur ett lekrum i al-qudssjukhuset i Gaza stad helt förstörts i en attack med vit fosfor, på en annan bild regnar vit fosfor som en brinnande dusch från himlen vid en FN-skola, människor försöker förtvivlat komma undan eldregnet. Det skedde den 17 januari, två bröder fyra och fem år gamla hann inte undan, de brändes till döds.

Användningen av vit fosfor är inte i sig olaglig, det har till exempel använts av USA tidigare men då för att skapa rökridåer för att skydda de egna trupperna.

Men användandet i närheten av civila strider mot folkrätten.

Vit fosfor ger mycket svåra brännskador, temperaturen är över 800 grader och det fortsätter att brinna så länge det finns syre.

Bevisen för att Israel använde vit fosfor på ett sätt som strider mot internationella lagar är tydliga och väldokumenterade, enligt Human Rights Watch. Människorättsorganisationen kräver att de som gav order om att använda vit fosfor ställs inför rätta för krigsbrott.

Tidigare har också Amnesty International krävt att ansvariga för användandet av vit fosfor ställs inför rätta för krigsbrott.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".