Cuba, fortsättning...

Fidel Castro regerade genom att tala. Raul Castro regerar genom att hålla tyst. På två år har Raul bara hållit sju offentliga tal. Fidel kunde, i sina bästa stunder, tala i flera timmar varje dag. Men i ett avseende är bröderna sig lika; aldrig avslöja de verkliga skälen till varför någon hamnar i onåd - som nu senast Carlos Lage och Felipe Roque Perez, Fidels tidigare favoriter som plötsligt för klarades ovärdiga och tvingades ta steget ut i skuggan. Ingen vet varför, men spekulationerna blir allt fler.

I en artikel i Newsweek presenterar Jorge Castañeda, välkänd politisk kommentator, författare till flera viktiga böcker om Latinamerikas vänster men också utrikesminister några år i Mexico under Vicente Fox regering, en lite hisnande, men på något sätt lockande teori: att Lage och Perez Roque, tillsammans med Hugo Chavez, höll på att konspirera mot Raul Castro för att hindra ett närmande till USA. Konspirationen upptäcktes innan den hann börja. Raul konfronterade Fidel. Chavez kallades till Havanna och hotades att förlora den kubanska säkerhetstjänstens bistånd - som han behöver lika mycket som Kuba behöver den venezulanska oljan - om han inte backade. Vilket han gjorde. Men Lage och Perez Roque gavs ingen chans att backa - de fick gå.

Idag kom en ny spekulation från Havanna. I den förklaras anledning vara Lages och Perez Roques lösmynthet under en trivsam söndag med dominospel, rom och öppenhjärtiga samtal i gamla vänners lag. Men en av vännerna - en kuban som representerar baskiska affärsintressen i Havanna - vidarebefordrade Lages och Perez Roques intima skvaller om bröderna Castro till en utländsk säkerhetstjänst - förmodligen den spanska - och därmed var deras öde beseglat.

Bägge versionerna är trovärdiga. Men inte nödvändigtvis sanna.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".