Gruvbolag exploaterar afrikanska länder

Mineralrika afrikanska länder har berövats stora summor i uteblivna eller små skatter och avgifter från gruvbolag som exploaterar fyndigheter där. Det konstateras i en rapport från de två hjälporganisationerna ActionAid och Christian Aid.

Rapporten som kallas Breaking the curse, eller bryta förbannelsen, syftar på det som ofta varit fallet i Afrika, att mineralrikedomar har visat sig vara mer en förbannelse än en välsignelse.

Rapporten har studerat utsatta länder som Sierra Leone och Kongo-Kinshasa, men också mer stabila som Tanzania och Sydafrika - och mönstret är detsamma - alla har gått miste om mångmiljardbelopp i möjliga skatteinkomster.

I Tanzania har bara ett gruvbolag betalat skatt, trots att gruvdrift pågått i mer än tio år och guldutvinningen görs av fler bolag. I Zambia betalar de två största gruvbolagen en rättighetsavgift på endast 0,6 procent av kopparpriset, vilket är det lägsta i Afrika.

Stora summor pengar går alltså till gruvbolagen istället för de mineralrika afrikanska länderna.

– Ofta när avtal skrivs med gruvbolagen så sker det i det fördolda, avtalen är inte öppna för allmänheten att granska. Och ofta skrivs avtalen så att bolagen slipper både skatter och andra avgifter, säger Wole Olaleye som är forskare på ActionAid i Nairobi.

Världsbanken och andra organ har dessutom uppmuntrat afrikanska länder att erbjuda så förmånliga vilkor som möjligt för att locka till sig investeringar, konstaterar rapporten. Och i den nuvarande ekonomiska krisen är omförhandlingar till bättre villkor ännu svårare. Kostnaden för denna strategi, har kostat mer än den gett för de afrikanska länderna.

Richard Myrenberg
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".