Kan snart bli fler. Foto: Musadeq Sadeq/Scanpix.

Brittisk truppförstärkning i Afghanistan

Storbritannien ska skicka fler soldater till Afghanistan. Beskedet frånb den brittiska arméchefen kommer samma dag som USA ska presentera sin nya strategi för Afghanistan.

Storbritannien har drygt 8 000 soldater i Afghanistan, men snart kan det vara betydligt fler.

Chefen för armén sir Richard Dannatt säger till tidningen The Times att ytterligare brittiska militärer ska skickas till Afghanistan och att det pågår diskussioner om hur många det kan bli. Arméchefen säger att han är beredd att sända minst 2 000 soldater.

Försvarsdepartementet och 10 Downing Street bekräftar att diskussionerna pågår.

Blir det nu fler militärer som skickas till Irak så kommer det sannolikt att tolkas som att Storbritannien har anammat vädjan från USA:s president Barack Obama om att satsa mer resurser på insatsen i Afghanistan och att agera kraftfullare där. USA kommer ju också att skicka en stor förstärkning.

Kriget i Irak är snart i stort sett ett avslutat kapital för britterna. I sommar kommer de flesta soldaterna att tas hem, bara ett par hundra ska vara kvar. Men det som hela tiden bedömare har trott, sker i så fall, nämligen att samtidigt som militären dras tillbaka från Irak så kommer det att ske en upptrappning i Afghanistan.

Uppdraget där blir sannolikt långvarigt och farligt. Hittills har närmare 150 brittiska soldater dödats i Afghanistan.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".