USA-vändning luckrar upp abortmotstånd

I Spanien rasar just nu en häftig debatt om huruvida abortlagstiftningen ska liberaliseras eller ej, samtidigt som USA, Australien och Nordirland har tagit beslut om att på olika sätt förändra sin politik i abortfrågan till en mer liberal hållning.

Åsa Regnér som är generalsekreterare på RFSU tror att USA:s vändning i frågan om abort spelar en oerhört stor roll.

– Under de senaste åtta till tio åren har det funnits en allians mellan USA:s dåvarande regering och katolskt präglade stater inom och utom EU som har påverkat förhandlingar när det gällere kvinnors rättigheter och framför allt rätten till sinm egen kropp. När nu inte USA finns där som ett stöd i den alliansen så tror jag att den kommer att försvagas helt enkelt. Länder kommer inte att kunna hänvisa till USA eller gömma sig bakom USA som man har gjort tidigare, säger Åsa Regnér.

Barack Obamas beslut att häva den lag som förbjöd hjälporganisationer att upplysa om abort i utvecklingsländer följdes genast av liknande kursändringar på andra håll i världen. Australien har nu bestämt sig för att göra detsamma, och i Spanien har regeringen lagt förslag på att liberalisera den ganska strikta abortlagstiftningen, något som väckt ilska i Vatikanen.

Men katolska kyrkan tvingas i land efter land att konfronteras med faktum. Abortlagstiftningarna världen över förändras långsamt. Under dom senaste tio åren har 16 nya länder legaliserat abort i något eller några fall, och idag har 61 procent av världens kvinnor tillgång till abort, fler än någonsin tidigare.

En färsk undersökning från organisationen Catholics for Choice visar också att allt färre katoliker stödjer Vatikanens hållning i abortfrågan. Det senaste exemplet på det var den folkstorm som utbröt i Brasilien när den katolska kyrkan bannlyste en nioårig flicka som utsatts för våldtäkt av sin styvfar och då gjorde en abort.

Jon O’Brien på Catholics for Choice tycker att det visar att den katolska kyrkan är i otakt med tiden:

– Katoliker lyssnar allt mindre på Vatikanen i de här frågorna, och politiker i fler och fler länder börjar nu stifta lagar efter hälsoskäl snarare än efter religiösa doktriner.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".