Slarv på topsfabrik lurade tyska polisen

I Tyskland misstänktes under flera år en kvinna för en rad grova brott, bland annat mord på en polis. Hennes DNA har hittats på ett 40-tal brottsplatser i södra Tyskland, i Österrike och i Frankrike. Men nu har allt visat sig vara ett stort misstag av polisutredarna.  

Det var helt enkelt förorenade bomullstops som gav felaktiga DNA-prov.

Utredningen kallas för det största misslyckandet i tysk kriminalhistoria. Bara antalet övertidstimmar för polisen, 200 000, ger en vink om hur stora resurser som ägnats fallet.

Det började med ett mord i södra Tyskland 1992 där en kvinnas DNA hittades på brottsplatsen. Och sen följde de här träffarna, med identiskt DNA, från alla möjliga ställen, utan begripligt samband och där brotten var av helt olika karaktär.

Efterhand åren gick började polisen kalla kvinnan de sökte för en fantom. Ingenting stämde. När en man slagit ihjäl en annan man inför vittnen i en bar i Österrike, utan några kvinnor inblandade, så visade ändå proverna att fantomkvinnan varit där och lämnat sina DNA-spår.

En del av de tyska utredarna tycks ha tvivlat länge. Men nu har polisens ledning också officiellt erkänt sitt misstag. Bomullstopsen var förorenade. Var det kan ha skett vet utreds nu förstås också. DNA kan komma från någon kvinna som arbetar på företaget som sålt topsen till polisen.

Någon fantom lär hon inte vara i varje fall. Och knappast någon brottsling .

I Tyskland har det fallet satt igång debatten om hur mycket det går att lita på DNA-prover. Och istället för person som begått 40 brott så måste polisen nu börja om och söka, förmodligen, 40 olika gärningsmän.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".