Man måste vara "streetwise"

Ibland får jag frågan om jag inte är rädd här i Afrika? Och jag tänker på min vardag, som jag tillbringar på väg mellan medelklassens bostadsområden, kontor, restauranger och shoppingcenter här i Johannesburg. Det är när jag tar mig emellan dessa platser, med bil, som jag förmodligen utsätter mig för den största faran, eftersom trafiken är tät och olyckorna är många.
Men – jag antar att frågan kommer från bilden av Afrika som en kontinent fylld av krig och katastrofer.  

En stor del av nyhetsrapporteringen handlar om att skildra konflikter. Jag befinner mig ibland i krigszoner och brottsligheten i det land där jag bor, tillhör de högsta i världen. Men fråga en miljard människor som bor på den här kontinenten om de är rädda hela tiden, varje dag?

Nej, jag är inte det. Istället för att bli paralyserad, så anpassar jag mig och gör det jag vill och behöver göra, men är medveten om och har respekt för omständigheterna som gäller här.

På samma sätt som jag noga väljer min väg om jag måste gå genom centrala Eskilstuna mitt i natten, så lär man sig vara ”streetwise” i en stad som Johannesburg. Det kan vara att läsa kartan noga innan jag sätter mig i bilen och ger mig av till en ny plats, att inte köra bil sent på kvällen i områden där jag inte har varit förut om jag känner mig osäker. På nya platser och i nya länder, rör jag mig tillsammans med folk med lokalkännedom. I en kåkstad alltid med folk som är kända och respekterade i området.

Men i kåkstäderna, där en betydande del av brotten sker, rör jag mig sällan. I övrigt så kan jag låta bli att lägga handväskan bredvid mig i framsätet på bilen, och jag kan välja att ha larm och dubbla lås därhemma.

Och brottsligheten är framför allt ett storstadsproblem, i mindre städer är murarna och elstängslen färre.

Större delen av tiden så känner jag mig oerhört privilegierad som har det här jobbet och får träffa så många intressanta människor i olika länder, se vackra platser, vara med där historia skrivs. I motsats till ”landet Lagom”, så är det som att allt är mer ”på riktigt” här, att vara närmare liv och död har också ett värde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".