Bokningarna från safariturister har gått ner med uppåt 80 procent i Tanzania. Foto: Karel Prinsloo/Scanpix.

Finanskrisen slår hårt mot Afrikas turism

I spåren av den ekonomiska krisen går nu turismen i världen ner, vilket är något som slår hårt inte minst mot de fattiga länder som har turism som en viktig inkomstkälla. I Tanzania med många klassiska safariresmål märks att turisterna har börjat svika.

Isak och hans vänner jagar kunder bland turisterna i Arusha i norra Tanzania.

Det är hit man kommer för att besöka några av de mest klassiska resmålen som finns i Afrika: Serengeti nationalpark, Ngorongoro-kratern och Afrikas högsta berg Kilimanjaro.

Men det är inte lätt att hitta några safarikunder just nu, bekräftar Isaks chef, på researrangören lite längre upp på gatan.

– Våra bokningar har gått ner med uppåt 80 procent, säger Aafeez Jivray medan han visar bilder på lejon och giraffer, och kockar i vita rockar som lagar mat under bar himmel vid en exklusiv safaricamp på savannen.

Hans företag har nu börjat ordna budgetsafaris för att försöka locka kunder i krisens spår, men han tycker också att regeringen borde hjälpa till.

– Det behövs krisåtgärder inom turistindustrin, sänkta avgifter in till nationalparkerna till exempel, tycker Aafeez Jivray, och han är inte ensam.

Researrangörernas intresseorganisation i Tanzania för krissamtal med regeringen just nu för att begära nödvändiga åtgärder.

Bland grannländerna har Kenya redan skurit ner visumavgifterna till hälften och Uganda har sänkt parkavgifterna för att möta krisen.

Turismen är en av de allra viktigaste delarna av ekonomin i Tanzania, och ger både utländska valuta och väl behövda jobb, i ett land där majoriteten fortfarande lever på självförsörjande jordbruk.

Branschens egna prognoser för i år säger att turismen kan gå ner med så mycket som 30 procent.

Aafeez Jivray på Select Safaris sitter på sitt kontor i Arusha och hoppas att världsekonomin snart ska vända upp igen så att han slipper börja avskeda anställda. Det skulle slå hårt, han räknar med att varje anställd hos honom i sin tur försörjer upp till 16 personer.

Siktet är nu inställt på nästa år, för 2009 räknar han redan som bortkastat.

Maria Sjöqvist, Arusha
maria.sjoqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".