Kontorsanställda har till och med uppmanats att klä sig lite mindre formellt. Foto: Sang Tan/Scanpix.
Inför G20-mötet i London

City-anställda manas till försiktighet

Anställda vid banker och finansiella institutioner i London har blivit varnade inför veckans G20-möte, då ledarna för världens största ekonomier samlas. En del har fått råd om hur de ska uppföra sig, om de nu överhuvudtaget ska åka till sina jobb i City.

– Många företag har gett rådet att man ska klä ner sig, Kanske inte komma så formellt klädd, kanske ha jeans. I vårt företag är det upp till var och en att bestämma, berättar två medelålders män som vill vara anonyma.

Båda arbetar i City och på deras företag, precis som många andra ställen, kommer säkerheten att skärpas.

Men huruvida de verkligen kan gå till arbetet i samband G20-mötet har de inte funderat på, säger de.

Flera stora banker och finansiella institut har nämligen uppmanat de anställda att arbeta hemifrån under onsdag och torsdag.

Ett företag har också öppnat en särskild telefonlinje för de anställda, där de ska kunna få information om läget i City.

Det talas om risk för attacker mot banker och institutioner, kanske mot Bank of England och kanske också mot hotell där politiker bor under G20-mötet.

Förra veckan utsattes den före detta chefen för Royal Bank of Scotland, Fred Goodwin, för skadegörelse.

Hans hem och bil vandaliserades och efteråt sas i olika meddelanden att detta bara var början.

Magnus Uggla är chef för Svenska Handelsbanken i London och han tror att G20-mötet kommer att ställa till en del problem.

– Jag tror att det kan bli ganska stökigt så vi kommer att uppmana våra anställda att vara restriktiva med resor dagarna kring toppmötet, säger han.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".