Aktivister ska ha sökt sig till London. Foto: M Dunham/Scanpix.
G20-mötet

Svår uppgift väntar polisen i London

Polisen i London står den här veckan inför en stor och kanske svår uppgift, i och med G20-mötet på torsdag. Världens mäktigaste politiker kommer att finnas på plats, men också många aktivister som vill demonstrera.

Simon O’Brien på Metropolitan Police är chef för polisinsatsen. Han säger att polisen inte är rädd för bråkstakar.

Men han tillägger att det finns uppgifter om att en del aktivister har sökt sig till London just denna vecka. Personer som är kända för att störa ordningen.

– Vi har redan påbörjat vår insats. Vi hade helgens demonstration med cirka 35 000 människor. Nu har vi G20 vid konferensanläggningen Excel och eventuella demonstrationer den 1 april, säger Simon O’Brien.

Tusentals poliser från London andra polisdistrikt kommer att vara i tjänst, för att arbeta cirka 10 500 skift. Kostnaden beräknas till uppemot 90 miljoner kronor. En del av detta kommer allmänheten att märka av, men viss verksamhet sker naturligtvis i det dolda.

I Themsen kommer till exempel polis att patrullera med båtar och grodmän kommer att söka efter sprängladdningar. 10 000 övervakningskameror följs extra noga.

Polisen säger sig acceptera alla fredliga demonstrationer, men inget annat.

– Ger sig någon på byggnader så tar vi itu med dem, vi har erfarenheten och resurserna, säger Simon O’Brien apropå uppgifter om eventuella attacker mot banker och hotell där G20-deltagarna bor.

I går greps fem unga personer nära Plymouth, i Devon, England. Polisen misstänker att de gripna planerade någon form av protest i London och att de då skulle använda olika vapenattrapper som också påträffats, exempelvis kopior av Kalasjnikovs.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".