Kina vill ha mer ekonomisk makt än idag

Kina kommer till G20-mötet i London som börjar i morgon, torsdag, med förhoppningen att få mer inflytande i en framtida ekonomisk världsordning. Det är ledarna för världens 20 största ekonomier som möts för att försöka dämpa effekterna av den internationella ekonomiska krisen.

Världen behöver en omgörning av de finansiella systemen för att göra dem mer stabila och undvika framtida kriser. Det sa Kinas president Hu Jintao till kinesiska statsmedier innan han reste iväg till mötet i London idag.

Kina kommer att fortsätta att öppna sin ekonomi, och är emot protektionism, upprepade Hu Jintao också, samtidigt som Kina anklagas av bland annat USA just för att skydda sin egen marknad och inte var tillräckligt öppet för amerikanska affärsintressen.

Medan USA dignar under sin finanskris kan man ana ett större självförtroende än tidigare hos de kinesiska ledarna. Kina räknar sig nu som värdens tredje största ekonomi, har hittills sluppit undan egna finanskrascher.

Nu tar man tillfället i akt att kräva större plats inom internationella ekonomiska organisationer som Internationella valutafonden IMF och Världsbanken som idag domineras av de gamla stormakterna USA och Storbritannien. Det finns en förhoppning från väst om att Kina ska bidra med mer pengar till den Internationella valutafondens krisprogram, men i gengäld förväntar sig Kina naturligtvis också ökat inflytande.

Kinas eget intresse är dels att få igång sin egen industri efter en allvarlig minskning av efterfrågan på kinesiska varor utomlands, dels att skydda värdet på sina utlandsreserver som idag till allra största delen är placerade i dollar.

Kina är världens största innehavare av amerikanska statsobligationer, och har efter finanskrisen på olika sätt kritiserat USA för att inte ha lyckats hålla tillräcklig ordning på sitt ekonomiska system.

Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan uttryckte nyligen tvivel på den amerikanska dollarns som framtidens världsvaluta, och föreslog i stället att införa en ny handelsvaluta som inte är knuten till en nation utan till den Internationella valutafonden.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".