Stor pessimism bland japanska företag

Japans riksbank släppte på onsdagsmorgonen en kvartalsundersökning som visar på rekordlåga förväntningar hos näringslivet. Trots det steg börsen med nästan 3 procent.

Minus 58. Nej, det var inget aprilskämt från Bank of Japan. Siffran som fick beslutsfattare och ekonomer att sätta morgonkaffet i halsen var den sämsta sedan mätningarna började 1974. Vad den innebär är att bland de stora tillverkningsföretagen så räknar en överväldigande majoritet med att det kommer att bli sämre, rent av mycket sämre, innan det blir bättre.

Richard Jerram, chefsekonom på Macqarie Securities i Tokyo räknar med att de lågt ställda förväntningarna ute bland företagen kommer att avspegla sig i en fortsatt negativ tillväxt för den japanska ekonomin.

– För innevarande kvartal kommer nedgången att bli tvåsiffrig. Allt pekar på en sjunkande efterfrågan här i Japan och en fortsatt mycket svag export. Situationen är verkligen bedrövlig och vi räknar med att tillväxten för hela 2009 kommer att sluta på minus 5 eller minus 6 procent” säger Richard Jerram.

Trots de dystra prognoserna så tog Tokyobörsen ett rejält kliv uppåt under förmiddagens handel. Nikkeiindexet slutade på plus 3 procent. Anledningen tros vara att den japanska regeringen nu kommer att tvingas genomföra betydligt mer omfattande stimulansåtgärder än vad som tidigare planerats.

Det talas om ett paket värt motsvarande 800 miljarder svenska kronor. Det skulle i så fall betyda nya arbetstillfällen och en rejäl knuff i ryggen för hela ekonomin. Arbetslöshetssiffror som kom igår visade att bara under februari månad blev mer än 200 000 japaner av med jobben. Den officiella arbetslösheten ligger på 4,4 procent vilket också det är en hög siffra för Japan.

Sannolikt kommer mer nyheter kring den japanska regeringens nya stimulanspaketet att presenteras redan vid dagens G20-möte i London. Bland andra USA har tidigare kritiserat Japan för att man inte har kommit med mer kraftfulla åtgärder.

Jon Thunqvist, Tokyo
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".