Nobbar pengar till upprustning av skolor

I USA vägrar en del republikanska guvernörer att ta emot delar av de stimulansmiljarder från regeringen som ska gå till delstaternas skolverksamhet, trots att det finns skriande behov. Det gäller till exempel South Carolinas guvernör Mark Sanford.

Mark Sanford är en av de mest hårdnackade motståndarna till stimulanspaketet och det samtidigt som South Carolina har några av landets sämsta skolor i sin delstat.

– Det ska inte vara tillåtet i världens rikaste land att ha skolor som den här, säger 14-åriga Tashemoa Bethea där vi står i hennes skolas gamla aula, i staden Dillon i South Carolina.

Aulan är stängd av säkerhetsskäl sedan två år tillbaka och är bara ett exempel på hur sliten skolan är. Taeshoma berättar också att många datorer och tv-apparater på skolan inte fungerar.

Tio meter bakom skolan rullar enormt långa godståg förbi sex gånger om dagen och när det händer måste undervisningen avbrytas på grund av oljudet, sammanlagt en halvtimme varje dag. 

– Det är skamligt att vi har sådana här förhållanden, säger skolans huvudlärare Kathy Campbell.

Skolan i Dillon är bara en av många i skolor i delstatens fattiga kommuner som är i stort behov av upprustning, något som skulle kunna finansieras av regeringes stimulanspengar.

Men handfull republikanska guvernörer kommer alltså inte ansöka om vissa delar av stimulanspengarna från regeringen, de vill på det sättet protestera mot att statens budgetunderskott tillåts öka kraftigt genom stimulanspaketet.

Guvernören Mark Sanford i South Carolina går längst. Han har bara ansökt om de pengar som går till bland annat vägbyggen, men vill inte, av ideologiska skäl, ha skolpengarna på över motsvarande fem miljarder kronor om han inte får använda dem till att betala av delstatens skuldberg, vilket regeringen sagt nej till.

Ray Rogers, skolchef i staden Dillon, säger luttrat att guvernören väl ha sina skäl och presidenten sina i den här frågan. Det enda han bryr sig om är få in pengar till kommunen på andra sätt så att man till slut kan bygga sin nya skola, som det finns flera år men nu gulnade ritningar på.

Eleven Taesheoma Bethea är dock hårdare i sin kritik. ”Guvernören gör fel mot våra skolor”, säger hon.

Daniel Alling, Dillon South Carolina
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".