Inverterade utropstecken

Undrar ofta om saudiska kvinnor - liksom jag - blir extra aggressiva mot män när de utsätts för denna vansinniga diskriminering. Jag står och tittar ner på hotellpoolens turkosa inbjudande vatten.  Jag känner hur jag hatar alla de löjliga gubbar som ligger och plaskar i poolen. Vissa kan knappt simma. En försöker crawla men ser mest ut som en trasig plastleksak som vevar utan att komma någon vart.

Det är klart att just dessa män inte kan hjälpa att Saudiarabien förbjuder kvinnor från att använda hotellpoolen - eller andra offentliga bad för den delen. Men orättvisorna leder onekligen till aggressioner mot alla män.

Könssegregeringen är total. På banken: speciella sidoingångar där det står ”Ladies entrance”. På Starbucks: kvinnor och familjer i bås bakom draperier.

Heltäckta kvinnor i svart sveper förbi som tysta skuggor, inverterade utropstecken.  Men ska en kvinna köpa en behå tvingas hon diskutera storleken med en manlig expedit, vilket lett till en protestkampaj. (Se mina reportage från Saudiarabien i P1-morgon, Studio1 och Godmorgon Världen senaste veckan).

Titta också på de intressanta kommentarerna till mannen som annonserade skillmässa via shoppingmallens högtalarsystem:

http://www.alarabiya.net/articles/2008/01/01/43606.html

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".