Stenålder på UD

Typiskt att det skulle vara i Saudiarabien - ett land som många kallar stenålder eller medeltid - som jag såg min första Kindle. Jag var försenad till ett möte med en bloggare, men när jag bad om ursäkt svarade han: ...

Äh, ingen fara jag hade ett par bra böcker med mig, och så klappade han något som såg ut som en sån där läderpärm som man får restaurangnotan i på finare ställen. Och inuti läderpärmen hans vita Kindle, alltså den lilla elektroniska skärm eller läsplatta där man laddar ner e-böcker. Och det var dessutom en Kindle 2 - den som släpptes först i februari i år och bara i USA - de finns ännu inte i den gamla världen eftesom ingen europeisk internetoperatör gått med på att sluta avtal där Kindleanvändare kan ladda ner e-böcker gratis.

Jag var ganska generad över att jag inte visste vad en Kindle var, och kände ett starkt behov av att skryta med något svenskt i It-väg, så jag berättade för bloggaren att vi i Sverige har en bloggande utrikesminister. Det blev han imponerad av, i synnerhet som han själv suttit i polisförhör och där ombetts att tänka sig att han skulle förklara för en 75-årig general vad bloggande betyder. Det handlade alltså om att inspektörerna inte visste hur de skulle förklara för sin chef vad det var jag gjorde, sa bloggaren och skrattade. Och där satt jag och var mallig över en svensk minister.

Men: åter på hotellet fick jag ett meddelande på Facebook från en diplomatvän där det stod: du, jag minns inte vad du skrev i din epost häromdan, jag är inte på kontoret och du vet - vi kan inte läsa vår email hemifrån eller på hotellrum.

Det är inte möjligt tänkte jag. Det här var ju något jag hörde Ud-anställda gnälla om för flera år sedan! Det måste väl ändå ha förändrats med en bloggande utrikesminister?

Men det visar sig att det är på UD stenåldern råder, inte i Saudiarabien. Diplomater och utsända Ud-tjänstemän som reser kan av säkerhetsskäl inte komma in i UDs e-postsystem från ett hotellrum eller ett internetcafé eller en mobiltelefon eller ens hemifrån. En källa berättar för mig att ibland måste vi skicka känsliga rapporter med yahoo eftersom de ju måste fram.

Och jag som brukar gnälla över att Sveriges Radio ligger efter, tänker jag.

Diplomater är vana vid att lägga band på sin ilska och inte fula ord som OACCEPTABELT - men här kokar ilskan. Stenålder säger två av mina källor. Aj, en öm punkt, citera mig inte, säger en annan, men det är skandal säger en annan. Jag kan bara använda eposten från min stationära dator på skrivbordet.

Och en diplomat som själv legat i framkant med mobila lösningar har erbjudits tröga eller oanvändbara redskap.

Förklaringarna heter säkerhet. Kanske tycker UD att det känns tryggt om diplomaterna sitter i sina It-tvångströjor vid skrivbordet istället för att vara ute och skaffa sig kontakter i bevakningsområdet. Men det är inget som passar de energiska och nyfikna diplomater jag känner.

Carl Bildt - när ska dina medarbetare få en sådan utrustning att de kan sköta sina jobb också när de inte sitter på sin rumpa framför en stationär dator?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".