Daily Mail konstaterar att det återstår att se om Brown har rätt när det gäller ekonomin. Foto: Matt Dunham/Scanpix.

Både plus och minus för Brown efter G20

Uppdaterad 12:06
Det är många frågor som diskuteras dagen efter det stora G20-mötet. I Storbritannien är en av frågorna huruvida premiärminister Gordon Brown har lyckats med sin uppgift.

Han har tidigare sagt att han inte bara vill rädda Storbritannien, utan hela världen.

– I dag har vi nått överenskommelser om att bekämpa de globala ekonomiska problemen tillsammans, sa Gordon Brown.

Själv har Brown egna bekymmer på hemmaplan, med recession, ökande arbetslöshet och  dåliga opinionssiffror. Oppositionspartiet Tories har under hela detta år haft ett rejält övertag i alla stora mätningar.

Konservativa tidningen The Daily Telegraph har inte särskilt mycket gott att säga om Brown, utan nöjer sig med att konstatera att han förtjänar kredit för att ha lyckats få alla ledare att komma till mötet i London.

The Independent skriver att det skulle vara förvånande om Labour får ett lyft i opinionsmätningarna, bara på grund av att Brown var värd för mötet.

Daily Mail konstaterar i sin ledare att det återstår att se om Brown har rätt när det gäller ekonomin, om detta är det som blir vändpunkten, the turning point.

Vänstertidningen The Guardian tycker dock att Brown verkade trivas bättre i rollen som hela världens finansminister, än vad han gör i rollen som brittisk premiärminister.

Sammantaget lite blandade reaktioner alltså när det gäller Brown som trots att han var värd för detta möte knappast har fått mest uppmärksamhet.

Istället har det mesta kretsat kring president Barack Obama som med sin avslappnade stil inte behöver anstränga sig särskilt mycket för att charma världspressen.

En indisk journalist undrade till exempel hur USA ska hjälpa Indien.

– Först och främst, er premiärminister är en underbar man, sa Barack Obama.

– Tack, jag håller med, sa den indiska journalisten.

– Har du någonting med det att göra, du verkar ta äran för det, sa Barack Obama  som sedan fick applåder efter presskonferensen.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".