Borg längtar efter ekonomiska vårtecken

Vargavintern består, också efter det ekonomiska toppmötet G20 i London i går. Det säger finansminister Anders Borg som är på möte med EU:s finansministrar i Prag.

– Tyvärr är det så att vi befinner oss i en lång vinter. Jag önskar naturligtvis att vi skulle se vårtecken men jag kommer inte att ägna mig åt att springa och leta vändpunkter och hamna i en situation med nya besvikelser.

– Vi ska vara förberedda på att det här blir långt och besvärligt och vi ska ha tillräckligt med resurser för att kunna ingripa också under andra halvlek, säger Anders Borg.

Blev det lite varmare efter G20 i går?

– Det blev lite varmare efter G20, så är det, säger Anders Borg.

Anders Borg säger att det är mycket viktigt att G20-mötet i går beslutade att ge internationella valutafonden, IMF en rejäl ekonomisk förstärkning. Men, även om vårsolen lyser behagligt varmt över Prag så är det fortfarande kyla i EU:s ekonomier.

– Vi har fortfarande ett antal bekymmer kvar. Den här typen av kriser kan vara länge och det händer allt som oftast att vi har så kallade falska starter och att man skapar sig överdrivna förhoppningar, säger Anders Borg.

Att IMF får mer pengar för att hjälpa länder vars ekonomier är särskilt illa ute är inte minst viktigt för Sverige, enligt Anders Borg. Svenska företag har stora intressen i Baltikum. Därför kan mer ekonomiska muskler för IMF få stor betydelse för Sverige.

– Bland annat innebär det att det finns större resurser att hantera de länder i Öst- och Centraleuropa som har bekymmer och det kan verka stabiliserande för oss, säger Anders Borg.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".