Only in America, Federer!

Det är många saker som bara kan finnas, upplevas eller hända i USA. Var annars finns Las Vegas t ex? Var finns det en stadsdel som Manhattan? Var kan man spela pingis mitt i natten på en nattklubb en måndagnatt? Var annars i västvärlden kan en svart man vinna ett presidentval osv. Svaret vet ni redan.

Och det är därför jag egentligen inte ska bli förvånad över att det är här som den alltid annars så kolugne, väl uppträdande, ja nästan maskinen, tennisspelaren och tidigare världsettan Roger Federer får sitt första riktiga utbrott på tennisplanen i en tävlingsmatch.

Det var i semifinalen i turneringen i Miami tidigare idag som det hände. Han spelade dåligt, räckte inte till mot serben Djokovic och så plötsligt, SMACK, racket stenhårt i banan och racket i tusen bitar. Roger Federer uppträdde som John McEnroe. Publiken buade ut spelaren som alltid annars får åtminstone artiga applåder och inte sällan stort jubel.

Men alla vi som spelar tennis vet ju hur det är. Världens mest frustrerande sport, man vet exakt hur man ska göra, exakt hur racketen ska hållas, hur kroppen ska ställas mot bollen i slagögonblicket och vart man siktar, och så ändå, bollen hamnar i nät. SMACK. Visst, det har hänt mig också.

Men Roger Federer. Det trodde jag faktiskt var omöjligt, även om han sägs ha varit temperamentsfull i ungdomsåren. Han måste ha tänkt: Only in America, jag tar chansen. SMACK!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".