SLOVAKIEN:

Abortförespråkare utmanar i presidentval

I den avgörande omgången i presidentvalet i Slovakien i morgon står kampen mellan den sittande statschefen Ivan Gasparovic och oppositionens kandidat Iveta Radicova, en kvinna som vågar utmana den rådande moraluppfattningen.

Den 67-årige presidenten Gasparovic är inte sen att påpeka att hans motkandidat, den 15 år yngre Iveta Radicova, inte är gift med den man som hon sammanbor med, hon är dessutom för fri abort och har stöd av den ungerska minoriteten.

Visserligen vann Gasparovic övertygande i den första valomgången, han fick 48 procent av rösterna mot Radicovas 37. Men frågan är vem av dem som fångar upp alla röster från de kandidater som slogs ut i den första valomgången och om inte de moraliska attackerna mot Radicova kan leda till hennes seger, i så fall den första kvinnliga presidenten i Slovakien.

En biskop i mäktiga katolska kyrkan har sagt att Radicovas abortsyn banar väg för slaktare som Hitler och Stalin. Själv säger hon att abort inte är någon stor fråga men att den självklart ska avgöras av kvinnan själv.

Radicova är kristdemokrat och oppositionens kandidat medan Gasparovic stöds av regeringskoalitionen under Socialdemokraterna.

Det som talar för ett omval av Gasparovic är de dåliga tiderna då sittande politiker nästan alltid gynnas.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".