Lökke Rasmussen.

Ännu en Rasmussen kan leda Danmark

I Danmark står både politiska vänner och motståndare i kö för att gratulera Anders Fogh Rasmussen till hans nya jobb. Och ny statsminister blir sannolikt den nuvarande finansministern Lars Lökke Rasmussen, som dock inte har nuvarande statsministerns popularitet bland väljarna.

Sedan 1993 har alla danska statsministrar hetat Rasmussen. Då tillträdde Poul Nyrup Rasmussen och 2001 efterträddes han av Anders Fogh Rasmussen och nu är det om inte alla tecken slår fel dags för den tredje regeringschefen med det här namnet: Lars Lökke Rasmussen, den snart 45-årige vice ordförande i Venstre och i dag landets finansminister.

Han brukar få etiketten mer pragmatiker än ideolog. Och på hemmaplan kan man se honom sitta på krogen och ta en öl med sina grannar. Där får han reda på en massa om hur samhället egentligen fungerar, säger han själv.

Men han är också en hårt arbetande politiker som har stått bakom många reformer i det av den borgerliga koalitionen av Konservativa och Venstre styrda danska samhället.

Däremot har han inte samma popularitet som Anders Fogh Rasmussen och med Lars Lökke Rasmussen som statsminister vädrar oppositionen morgonluft.

Så det är inte konstigt att ledarna för den politiska oppositionen är ivriga att gratulera Fogh Rasmussen till det nya jobbet som Natos generalsekreterare. Både Socialdemokraterna och Socialistisk Venstre vill ha nyval nu när statsministern hoppar av men lär knappast få det.

För de senaste opinionsmätningarna visar att en regering under Lökke Rasmussen inte alls har samma väljarstöd som en regering under Fogh Rasmussen. Så den nye statsministern aktar sig nog för nyval innan han har hunnit visa vad han egentligen går för.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".