Obama och nunnorna

Vi har ett nunnekloster som grannar. Förutom klocktornet är det bara ett tegeltak som sticker upp ovanför muren på andra sidan gatan. En stillsam granne, men jag kan bli galen när klostrets kyrkklockor börjar ringa redan halvsex på morgonen. Men när jag ser den småfnissande abedissan kila ut och in genom porten - hon är den enda som får lämna klostret - så kan jag inte låta bli att känna en viss ömhet. Nunnorna lever alltså helt och hållet innanför klostrets murar. Men imorse insåg jag att de ändå är rätt väl insatta i vad som händer i världen. När jag kom hem efter min morgonpromenad låg ett brev på dörrmattan. Det var undertecknat ”sus vecinas” - era grannar - och ställt till min hustru som brukar gå dit med mjölk och ibland också deltar på mässorna därinne, då nunnorna sitter bakom ett galler som en slags konturlösa andevarelser. Nå, förutom välsignelser och böner, så rymde brevet en mycket konkret fråga, ställd till mig (”er make är ju journalist, har vi hört, så han måste ju veta”): ”Är det sant att USA:s nye president är en god man? Snälla, ge oss ett svar, vi hoppas så mycket”. Inte dåligt....till och med hos inlåsta chilenska nunnor som lever sina liv helt i bön, har alltså Barack Obama väckt uppmärksamhet och hopp.

Jag filar på mitt svar och försöker koppla ihop det med en bön om att sluta med klockringningen halv sex. Funkar det kommer också  jag att vara Obama stort tack skyldig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".