En sydkoreansk soldat spejar ut över gränsen till Nordkorea.

Nordkoreas raket fördöms av flera länder

Uppdaterad 09:09
Trots varningar och protester från omvärlden avfyrade Nordkorea i morse en långdistansraket och fördömanden kommer nu från flera länder.

– En provokativ gärning som gjort Nordkorea ännu mera isolerat från omvärlden.

Det säger USA:s president Barack Obama om raketuppskjutningen på förmiddagen lokal tid.

Också Sydkorea, Japan och EU fördömer uppskjutningen, som var väntad. Tokyo kräver ett extramöte i FN:s säkerhetsråd och att Nordkorea nu straffas.

Kommunistiska Nordkoreas statliga nyhetsbyrå säger att uppskjutningen var laglig och att den lyckades föra en satellit i omloppsbana. Nordkoreas viktigaste allierade Kina nöjer sig med att uppmana alla parter till återhållsamhet efter uppskjutningen.

Här i Sydkorea bekräftar regeringen att raketen verkligen haft en satellit ombord, men säger att det fortfarande är oklart om den färdats ut i rymden. 

Seoul, Washington och andra säger att avskjutningen i alla händelser strider mot en FN-resolution, och att teknologin som används är samma som för långdistansmissiler.

För Nordkoreas ledare Kim Jong-Il, som brottats med hälsoproblem, skulle en framgångsrik uppskjutning innebära en propagandaseger och stärka hans position internt.

Omvärlden fruktar att raketen är del av ett projekt med målet att kunna slunga en atombomb så långt som till USA.

Nils Horner, Seoul
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".