Avspärrade extremnationalister

Rådhuset i Reinickendorf i Berlins utkant, vasst vårljus och sommarvärme: Därinne håller 270 delegater från NPD, nationaldemokraterna, kongress för sig själva. Inga reportrar släpps in.

Efter ett protestmöte på morgonen när kongressen börjar, är det märkligt stilla utanför rådhuset. Poliser står i grupper och värmer sig i vårsolen innanför kravallstaketen. Bara några ståndaktiga aktivister från det Gröna partiet står kvar utanför avspärrningen. De har T-tröjor mot nazism.

NPD, vad ska man kalla dem? Nynazister? Partiet försöker upprätthålla en demokratisk fasad. Men ur det bruna vardagsträsket bubblar det ofta upp tankesump från tredje riket, i stinkande bubblor. Är det inte främlingsfientligt så är det rånationalistiskt och revanschistiskt: Återinför 1937 års gränser, är ett av alla mystiska krav. Var det ska av EU-landet Polen finns ingen bra NPD-förklaring till.

Jag träffar en ilsken reinickendorfbo vid polisens staket. Han vill att det demokratiska Tyskland ska ”utrota” nazisterna.

Många svenskar förknippar fortfarande Tyskland i första hand med Hitler. Men det är under två procent av väljarna som stöder NPD.

Är inte ”extremnationalistiskt” en bra benämning på partiet?

Jag äter lunch på den serbiska restaurangen intill rådhuset. Kongressen är så till den grad avspärrad, inifrån och utifrån, att jag inte lyckas komma över NPD:s pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".