Tomma kontor i krisens London

I London står allt fler kontorsfastigheter tomma just nu. Anledningen är det kärva ekonomiska läget. Företag lägger ner, tränger ihop sig i mindre lokaler eller flyttar till något billigare.

– Priserna på kontorsfastigheter har förmodligen sjunkit med 10-15 procent det senaste året, om man tittar över hela London och det gäller hyrorna också, säger Ray Walker, som är fastighetsmäklare och sysslar med kommersiella fastigheter i London.

Han arbetar i centralt belägna Mayfair och i Soho och har trots allt hittills klarat sig ganska bra hittills, säger han.

På vissa ställen i London står många kontorsbyggnader tomma. På ett ställe i City till exempel har företaget JP Morgan lämnat tio våningar i en skyskrapa. Dessa utrymmen är nedsläckta i väntan på att någon annan ska hyra in sig istället. Och de extremt höga priserna i City, i The Square Mile som det kallas, de är borta, säger Ray Walker.

– Nu är det mer realistiska priser, 130-140 pund per squarefoot har minskat till 90 pund ungefär, det är en stor skillnad. På sätt vis tycker en del av oss inom branschen att förändringen inte är så dålig, säger Ray Walker.

När det gäller bostadsfastigheter har priserna gått ner cirka 20 procent i London. Det innebär att London inte längre är världens dyraste plats att leva på. Nu toppas listan av Monaco, därefter London, New York och Moskva.

Prisfallet på både kontors-och-bostadsfastigheter väntas fortsätta ett tag till och det var inte oväntat, säger Ray Walker.

– Alla visste att problemen skulle komma, nu håller vi på att ta oss igenom det. Men jag är en optimist, London kommer alltid att överleva, säger fastighetsmäklaren Ray Walker.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".