Människor framför den Blå moskén i Istanbul inför president Barack Obamas besök. Foto: Ibrahim Usta/Scanpix.

Obama gör strategisk resa till Turkiet

På söndagen anländer USA:s president Barack Obama till Turkiet som blir den avslutande destinationen på hans första Europaresa. Val av resmål visar hur högt Turkiet prioriteras och hur viktigt landet är för Obamas nya utrikespolitik.

Yavuz Baydar, som är turkisk journalist, kommer att bevaka besöket.

– Det är naturligtvis ett viktigt beslut att välja Turkiet från den amerikanska administrationens sida. Naturligtvis talar man om en ny fas i amerikansk politik gentemot framför allt den islamska världen.

Förutom Ankara kommer Obama besöka ett stort forum i Istanbul som just har som syfte att fördjupa dialogen mellan väst och den muslimska världen. Ett givet tillfälle för presidenten att presentera sin nya utrikespolitik.

För USA har Turkiet en extremt viktig strategisk funktion, som stabil och mäktig medlem i Nato, men Turkiet är något mer. Det i huvudsak muslimska landet har redan skaffat sig en viktig medlarfunktion och kan bli en avgörande brygga för USA:s strategi i hela regionen, där Obama sagt sig vilja återupprätta USA:s rykte.

USA vill dra sig ur Irak, förbättra läget i Afghanistan, öppna för en dialog med Iran och spela en aktiv roll i Mellanöstern. Inom alla dessa områden är Turkiet centralt. Landet har medlat mellan Israel och Syrien och spelat en avgörande roll för att få till stånd ett eldupphör i Gaza. Turkiet har trupp, dock ej krigförande, i Afghanistan och landets utrikesminister har besökt Iran.

– Turkiet är ivrigt att föra en proaktiv internationell politik framför allt i Mellanöstern. Turkiet kommer att göra det väldigt klart för Obama att Palestinafrågan måste ha högsta prioritet om man vill återinföra någon slags acceptabel stabilitet i Mellanöstern.

För USA, som sedan länge förespråkat ett turkiskt medlemskap i EU, kan resan också ses som ett sätt att stödja den nuvarande turkiska regeringen och demokratiseringsarbetet där. Och många, inklusive Yavuz Baydar, betecknar redan besöket som historiskt.

Richard Myrenberg
richard.myrenberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".