Tjeckien som absurd politisk teater

Det finns en härlig absurdism i tjeckisk litteratur alltifrån Jaroslav Hasek (Den tappre soldaten Svejk), Bohumil Hrabal till Vaclav Havel. Deras orimliga verklighetsbeskrivningar är hjärtevärmande och underhållande. Men det finns också en kall, skrämmande absurdism, som den hos Franz Kafka.

Tjeckisk politik har på sistone uppvisat förnuftsvidriga drag som både roar och oroar. Att regeringen Topolanek skulle falla är inte så mycket att säga om. Det var att förutse. ”inget utesluter att regeringen spricker under ordförandeskapet” var min prognos den 31 december 2008. Jag fick rätt enligt principen om också blinda höns ibland hittar etc. Både Danmark och Italien har varit med om att sittande regering bytts ut under EU-ordförandeskapet.

Värre är hur amatörmässigt - eller slugt - Tjeckien bearbetar krisen. Total politisk kaos verkar råda i Böhmen och Mähren och ingen tycks ha hört talas om en skrift som heter Konstitutionen. Den enda som måste gilla läget är den EU-skeptiske presidenten Vaclav Klaus som nu får en lydig marionettregering.

Tjeckien ska nämligen ledas av en tjänsteman med åtminstone den internationella fördelen att hans namn går att uttala: Jan Fischer. Denne 58-åring är chef för Statiska Centralbyrån och med en framtoning som leder tankarna till Kafkas romanfigur. Han är alltså, eller blir den 8 maj, Tjeckiens regeringschef och EU:s ordförande fram tills den folkvalde statsministern Reinfeldt tar över den svettiga stafettpinnen. I regeringen ska bara sitta experter, åtta nomineras av den avgående regeringen och resterande sju av socialdemokraterna.

Tjänstemannaspremiärministern Fischer var medlem i kommunistpartiet på 1980-talet men försäkrar att han inte spelade någon politisk roll. Det tänker han inte heller göra nu som regeringschef och högsta chef för 27 europeiska länder. Efter valet i oktober vill han återvända till den anonymitet - inte ens presidentens kände till honom - som han kom ifrån, dvs. siffror, diagram och tabeller. Hur denne Fischer ska lyckas hitta i EU:s labyrinter och korridorer vågar man knappt tänka på.

Enligt konstitutionen ska Tjeckien inte ha någon expertregering som politiker-ersatz. Som i nästan alla civiliserade länder är det presidentens uppgift att utse regeringsbildare som i sin tur ska göra 3 försök att bilda regering. Misslyckas detta ska nyval utlysas. Presidenten Vaclav Klaus har valt en annan väg. Därmed kan ratificeringen av det för honom förhatliga Lissabonfördraget försenas av senaten.

Regeringen Topolanek fälldes av socialdemokraterna och kommunisterna (Tjeckien har Europas enda oreformerade kommunistparti) samt med hjälp av två avhoppare från regeringspartiet Medborgardemokraterna ODS och två från De gröna som uteslutits ur partiet.

Jag tvivlar på att nyvalet i oktober kommer att dra ner ridån för den absurda tjeckiska politiska teatern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".