Även UD känner av finanskrisen Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Regeringen lägger ned ambassader

Den ekonomiska krisen slår nu också mot det svenska utrikesdepartementet, UD. Enligt vad Ekot erfar pågår förberedelser för nedläggning av flera svenska ambassader och generalkonsulat i bland annat Los Angeles och Kanton. Längre fram kan också ambassader i europeiska länder vara hotade.

Enligt Ekots uppgifter ska minst fem ambassader eller generalkonsulat läggas ned. Regeringens beslut kommer i slutet av april. 

De platser som, enligt vad Ekot erfar, ligger högt upp på nedläggningslistan är generalkonsulaten i Los Angeles och Kanton plus ambassaderna i Colombo i Sri Lanka, Alger och Guatemala. 

Men det finns också en rad betydligt känsligare nedläggningar som diskuteras. Tre sådana är ambassaderna i EU-länderna Slovenien, Slovakien och Luxemburg. Men att precis före det svenska EU-ordförandeskapet lägga ned ambassader i EU-länder bedöms som alltför utmanande. Därför lär de nedläggningarna få vänta tills nästa år. Enligt uppgift till Ekot är det Luxemburg som ligger sämst till. 

Regeringen överväger också att lägga ned det svenska generalkonsultatet i New York. I sådant fall skulle generalkonsulns paradlägenhet där övertas av den svenske FN-ambassadören. På listan finns också generalkonsulatet i Kaliningrad, som varit nedläggningshotat förut. 

Det är utrikesminister Carl Bildt som ytterst ansvarar för vad som ska vara kvar och vad som ska bort.

Men i de interna diskussionerna på UD har Bildt stött på klart motstånd mot några nedläggningar. 

Enligt uppgift till Ekot motsätter sig handelsminister Eva Björling nedläggning av generalkonsulaten i Los Angeles och Kanton. Enligt andra uppgifter har också biståndsminister Gunilla Carlsson protesterat mot planer på att lägga ned den svenska ambassaden i Kampala i Uganda. 

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".