Kina rensar upp bland intellektuella

I går eftermiddag kom två lokala myndighetsmän instoplande i mina intervjupersoners vardagsrum, i en by i jordbävningsområdet i Sichuan. Ungefär samma sak hände på förmiddagen i en annan by. Det är snart dags att fira ettårsminnet av den stora räddningsinsatsen efter jordbävningen och de lokala ledarna tycks fast beslutna om att inga negativa rapporter ska få störa.

När lokala myndigheter väl har schasat journalister över kommungränsen tycks de för det mesta anse att de har gjort sitt jobb, men bortom de lokala konflikterna här i Sichuan pågår en annan jakt.

Den febrila kontrollen på åsikter och medier i samband med OS är över, men det har inte funnits någon möjlighet till andhämtning. Nu skärps kontrollen istället med tanke på 20-årsminnet av demokratirörelsen som slutade i massakern kring Himmelska fridens torg och inför firandet av Folkrepublikens 60-årsdag i oktober.

Dessutom har protesterna i tibetanska områden det senaste året höjt den nationella beredskapen ytterligare. Just nu kan man tala om en rensning bland kinesiska liberaler, och det gäller inte bara dissidenter med hög profil.

Häromdagen fick jag ett par korta rader från en av mina allra tidigaste vänner i Kina, en ung skribent. Hon skrev att hon blivit avskedad från sin arbetsplats, på grund av vad hon kallade religiösa problem. Hon stod under bevakning av säkerhetstjänsten och det vore bäst om jag inte tog kontakt med henne.

En annan bekant fick nyligen sparken från ett jobb som redaktör på ett större kinesiskt medieföretag, efter ett telefonsamtal från ett departement som känt sig utpekat i en artikel han skrivit.

Rensningen pågår också bland intellektuella på universiteten, som annars kan ha ganska fria tyglar. Det handlar bland annat om att frysa ut personer som har skrivit under ett upprop för flerparti-demokrati och mänskliga rättigheter.

En frispråkig Peking-professor i juridik som skrev på uppropet blev nyligen förflyttad till den västliga gränsregionen Xinjiang. En bestraffning som i kinesiska ögon uppfattas ungefär som en förvisning till Sibirien.

Bönderna som jag intervjuade igår upprepade något som man ofta hör i Kina, nämligen att de är väldigt missnöjda med sina lokala myndigheter, men att de högsta ledarna i Peking är bra. Centralmakten kliver oftast inte in i vardagsrummet i en sliten jacka och spetsiga partiskor, som de lokala myndigheterna gjorde igår.

Istället används elektronisk övervakning och strategiska telefonsamtal för att hålla hemmaopinionen i schack.

Mönstret från OS går igen. Upprensning används som metod på hemmaplan, medan ledarna säger sig sträva efter att nationen ska nå toppen. Den här gången handlar det inte bara om guldmedaljer i sport.

Med USA och europeiska demokratier försvagade av finansiell kris, strävar kinesiska ledare efter bekräftelse som en ekonomisk stormakt i världen, och ett erkännande av den kinesiska modellen. Fri företagsamhet och kontrollerade åsikter.

Hanna Sahlberg, Sichuan
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".