Barnarbete bakom svenskt påskgodis

Flera hundra tusen barn arbetar på kakaoodlingar runt om i världen. Men trots att problemet är känt sedan länge har svenska chokladtillverkare inte tagit sitt ansvar som producenter.

Det menar föreningen Swedwatch som i en uppföljande studie visar att företagen inte gjort mycket åt saken.

Kristina Bjurling är tillförordnad kanslichef på Swedwatch.

– Man använder machete som är väldigt skarpa verktyg, sedan används skadliga bekämpningsmedel i kakaoodligarna. Det är inte ett arbete som passar för barn, säger Kristina Bjurling.

Under påsken är choklad en omtyckt godsak i påskägget. Men mycket av den kakaon som svensk choklad är gjord på kommer från odlingar där det förekommer barnarbete.

För tre år sedan gjorde Swedwatch en undersökning som visade på att omkring 200 000 barn arbetade på kakaoodlingar bara i Elfenbenskusten.

Nu har de varit i kontakt med de svenska chokladtillverkare som använder kakao från odlingarna, men Swedwatch anser alltså att företagen gör för lite. Arto Almér jobbar med frågan på Cloetta.

– Vi vet om att det förekommer vissa fall och vi tycker att det är tråkigt, säger Arto Almér.

Men vad gör ni åt det?

– Vi försöker arbeta i frågan, säger Arto Almér.

– De har gjort vissa undersökningar och visst socialt arbete så medvetenheten har ökat men man har fortfarande inte kommit fram till några resultat egentligen, säger Kristina Bjurling.

Det finns olika projekt som skapats för att försöka förändra villkoren, men ännu menar Swedwatch att det är mycket att göra.

Cloetta och andra chokladtillverkare köper sina kakaoprodukter från företag i Europa, det är alltså många mellanhänder mellan till exempel Elfenbenskusten och Sverige.

Cloetta menar att just det gör att det är svårt att följa upp de krav på arbetsvillkor som de ändå ställer.

– Branschen tar det här på allvar, det är ett problem som vi är medvetna om som vi försöker att ta bort. Det här är ett långsiktigt arbete och man vänder inte trenden på ett eller tre år, säger Arto Almér.

Lotta Myhrén
lotta.myhrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".