Slovakisk polis förnedrade romer

I Slovakien anklagas poliser för brutalitet mot sex unga romer som misstänks ha rånat en gammal kvinna. Pojkarna ska bland annat ha tvingats att klä av sig.

De yngsta bara 13 år gamla tvingades att klä av sig och kyssa varandra medan poliserna filmade dem med sina mobiltelefoner, skriver en slovakisk dagstidning.

Några av pojkarna ska också ha blivit bitna av hundar som bussades på dem. Pojkarna ska även ha tvingats slå varandra.

Nio poliser har nu sagts upp från sina tjänster och är misstänkta för maktmissbruk och utpressning. Även deras överordnade har blivit avstängda.

Slovakien har tidigare kritiserats av Amnesty International för att ha diskriminerat romer och för sina rasistiska attacker mot minoriteter och utlänningar.

Ett mycket brutalt dåd inträffade i juli 2001 i Slovakien. Då fördes en 50-årig romsk man till polisstationen av poliser. Han handfängslades därefter vid ett element och misshandlades svårt under hela natten. Morgonen därpå hittades mannen död.

De ansvariga poliserna dömdes till upp till åtta och ett halvt års fängelse 2008 för dådet.

Den romska minoriteten i Slovakien på runt 320 000 utgör sex procent av Slovakiens befolkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".