Dålig vecka för den brittiska polisen

Först anklagades polisen för att ha orsakat en persons död i samband med G20-mötet. Och i dag tvingades en av de högsta polischeferna att avgå efter att han varit vårdslös med hemliga dokument.

– Jag har talat med Bob Quick och tackat honom för hans insatser och han har bett om ursäkt för det som blev fel i går, säger premiärministern Gordon Brown.

Bob Quick var chef för antiterrorenheten inom Metropolitan Police. Men när han i går skulle till 10 Downing Street för att informera om polisens planerade terrorgripanden, så bar han hemliga dokument så öppet att till och med pressfotograferna kunde zooma in innehållet.

Planerna läckte ut och polisen fick sannolikt tidigarelägga sin insats.

Tolv personer är nu gripna misstänkta för olika terrorbrott, de flesta ursprungligen från Pakistan.

Enligt radio- och tv-bolaget BBC skulle det kunna handla om planerade terrordåd i Storbritannien, kanske med hjälp av sprängmedel.

Men just nu talas det ändå mer om polisens agerande än om terrorriser.  Detta är också den andra dramatiska händelsen på kort tid som gör att polisen ifrågasätts.

I samband med G20-mötet dog en 47-årig man. En man som inte deltog i demonstrationerna men som rörde sig i folkmassan i City.

Polisen har uppgett att mannen kollapsade och att sjukvårdspersonal tillkallades. Men på en film som tidningen The Guardian har publicerat så ser det mer ut som att mannen blir knuffad bakifrån av en polisman. 

Bilder som Channel Four visar tyder också på att han blir slagen med en batong. Strax efteråt får han en hjärtinfarkt och dör.

En undersökning om polisens agerande har inletts och en av polismännen som är filmad på platsen ska nu höras i samband med polisens interna utredning. 

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".