Missnöjet mot den nuvarande presidenten är stort. Foto: Sergei Grits/Scanpix

Över 60 000 demonstrerade i Georgien

Över 60 000 demonstranter samlades idag vid Georgiens parlament i huvudstaden Tbilisi för att kräva den sittande presidenten Micheil Saakasjvilis avgång. Trots oro på förhand om våldsamheter har det varit lugnt i huvudstaden.

Talen avlöser varandra från den tillfälligt uppbyggda scenen framför den georgiska parlamentsbyggnaden i centrala Tbilisi.

Banderoller på både georgiska och engelska med krav på president Micheil Saakasjvilis avgång hänger runt scenen. De olika oppositionspartierna samlade sina anhängare vid olika platser runt om i staden och marscherade sedan mot parlamentet från alla håll.

Knappt en polis syntes till och myndigheternas löfte om att hålla låg profil vad gäller säkerhetsarrangemang tycks ha infriats.

En av de som kom till parlamentsbyggnaden idag var Dodo Sukidze som säger att hon tappat förtroendet för regeringen efter kriget kring Sydossetien i augusti förra året.

– Vi förlorade vår jord och våra byar, det kom så många flyktingar i samband med kriget och folk är arbetslösa, säger Dodo Sukidze till Ekot.

Ett stenkast från demonstrationerna sitter oberoende georgiska människorättsorganisationer i ett gemensamt kontor och samlar in uppgifter från hela landet om myndighetsmissbruk i samband med protesterna. En av medarbetarna är Marina Muskhelisjvili, politisk analytiker, som säger att oppositionen trots allt har en svår uppgift framför sig.

– Det är en sak att folk gärna protesterar mot myndigheterna men ett maktskifte är något helt annat, säger Marina Muskhelisjvili.

Marina Muskhelisjvili tror att en dialog mellan oppositionen och regeringen vore bra men säkert impopulärt bland de protesterande.

För Dodo Sukidze är det det georgiska folket som i längden avgör frågan.

– Allt beror på oss och hur vi väljer att rösta i framtiden, säger Dodo Sukidze i folkmassan framför parlamentet.

Fredrik Wadström, Tblisi
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".