Yodhoyono stärker sin ställning

I Indonesien, världens folkrikaste muslimska land, har det hållits parlamentsval i dag. 170 miljoner människor är röstberättigade, och vår korrespondent talade med en av dem.

– Ekonomin var det viktigaste när jag bestämde vem jag skulle rösta på, det säger Charlie, som just röstat här i det indonesiska parlamentsvalet, hans i bläck doppade lillfinger är beviset på det.

Dagens parlamentsval avgör vilka partier som får ställa upp med kandidater i presidentvalet i sommar. 

Många tippar att sittande presidenten Susilo Bambang Yodhoyono ska ha stärkt sina aktier när dagens röster räknats. Väljaren Charlie hoppas att Yodhoyono ska bli omvald till en ny femårsperiod.

– Han är en bra person som fokuserar hårt på sitt jobb, på att minska korruptionen och hålla igång ekonomin, säger Charlie.

Många jag träffar säger att de är stolta och optimistiska, efter att  Indonesien bara drygt tio år efter att diktatorn Suharto störtade nu har en demokrati som verkar få allt starkare rötter.

Det har varit en del våld i samband med det här valet, sex personer dödades i Papua-provinsen och även i Aceh förekom våld i valrörelsen. Men i övrigt har valet gått lugnt till, och just nu pågår rösträkningen.

De flesta prognoser tyder alltså på att president Yodhoyonos parti stärker sin ställning, kanske delvis ett tack från väljarna för att Indonesiens ekonomi klarat sig bättre än grannländernas i den globala krisen, och ett bevis på att Yodhoyono personligen är populär.

En annan viktig trend är att islamistiska partier verkar tappa i stöd hos väljarna, till förmån för landets traditionella, sekulära partier.

Nils Horner, Jakarta
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".