Har inlett hungerstrejk.

Evo Morales hungerstrejkar för ny lag

Lagom till påsken har Bolivias president Evo Morales inlett en hungerstrejk. Den är en protest mot de parlamentsledamöter som vägrar att rösta för en ny vallag, som måste antas för att de allmänna valen i december ska kunna genomföras.

Bolivia är förmodligen världsmästare i hungerstrejker. Alla sociala och politiska grupper använder hungerstrejken som politiskt vapen, ofta flera gånger per år.

Men att en sittande president hungerstrejkar är inte särskilt vanligt även om det faktiskt har skett en gång tidigare.

Evo Morales har sagt att han inte har något annat alternativ än att hungerstrejka så länge oppositionen vägrar att anta den lag som ska ligga till grund för de allmänna val som ska hållas i december i år.

Oppositionen menar att vallagen är en fälla som på ett odemokratiskt sätt garanterar Evo Morales majoritet i kongressen.

Framförallt kritiseras lagen för att automatiskt ge 14 olika indianska grupper en representant vardera kongressen, trots att några av de bara består av ett hundratal familjer.

Men kritiken gäller också vallängden, som oppositionen menar är fylld av oegentligheter och som den kräver ska göras om.

De senaste dagarna har det förekommit intensiva och relativt framgångsrika förhandlingar mellan regering och opposition, men de kom till ett bryskt stopp när Evo Morales offentliggjorde beslutet att hungerstrejka.   

Den vanliga parollen när en hungerstrejk inleds i Bolivia är att den ska pågå ”till de yttersta konsekvenserna”

Ett hot som hittills dock aldrig har fullföljts.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".