Anklagelser om valfusk i Algeriet

Algeriets president Abdelaziz Bouteflika fick precis som han ville i gårdagens presidentval, han återvaldes med 90 procent av rösterna. Från oppositionen kommer anklagelser om valfusk.

Bara några timmar efter att vallokalerna stängt i går kväll meddelade Algeriets inrikesminister i direktsändning i algerisk tv att rekordmånga, 74 procent, röstat i presidentvalet.

Efter veckor av oro för ett extremt lågt valdeltagande, med tunga oppositionspartier som kallat till bojkott, verkar det som att president Abdelaziz Bouteflikas flitiga valturné och telecombolagens sms-uppmaningar att varje medborgare har en plikt att rösta, mobiliserat algerierna.

Sedan 1995 har valdeltagandet sällan överstigit 60 procent. Från oppositionshåll, bland annat oppositionspartiet RCD som bojkottat valet, kommer dock anklagelser om valfusk.

Extra säkerhetsåtgärder och fler poliser ute på gatorna och i vägspärrar har kantat valkampanjen, för att garantera ett lugnt presidentval.

Förutom en bomb som exploderade och skadade två poliser i Sid Ali Bounab, öster om Alger, och ett bombattentat, utan några skadade, i Boumerdes i östra Algeriet, inträffade inga större incidenter under valdagen.

Inrikesministern meddelade i går att polisen avstyrt flera attentat, bland annat i Tipaza öster om Alger och i regionen Kabylien.

Det var också i det fattiga Kabylien, där terroristgrupper har sina starkaste fästen, som valdeltagandet var som svagast, där röstade i vissa städer bara 30 procent.

Anja Sahlberg, Alger
anja.sahlberg@sr.se