Bloggaren Wael Abbas misshandlad

Den kände egyptiske bloggaren Wael Abbas har misshandlats. - Jag har nu fått smaka på den polisbrutalitet som många av de människor jag rapporterar om har upplevt, sa Wael när jag träffade honom i Kairo igår. Både Wael och hans mamma misshandlades i hemmet av en granne och grannens bror som råkade vara polisbefäl. Wael fick en tand avslagen.

Wael Abbas är en av Mellanönsterns mest kända bloggare. Han har avslöjat polistortyr och sexuella trakasserier i Egypten. Hans blogg citeras över hela världen och efter hans avslöljanden har polisbefäl som gjort sig skyldiga till tortyr kunnat ställas inför rätta. Egyptiska tidningar, som aldrig tidigare vågat skriva om polisbrutalitet eller sexuella trakasserier, skriver nu om dessa tidigare tabubelagda ämnen. Tack vare Wael Abbas.

Men bloggaren själv, är så pass kontroversiell att han fortfarande är arbetslös, trots att hans blogg fungerar som ett slags nyhetsbyrå för människorättsaktivister. Och Wael Abbas berättar för mig att han inte har råd med en egen internetuppkoppling. Han tvingas dela abonnemang med grannarna. Och det var en dispyt med en granne om just intenetuppkopplingen som ledde till misshandeln häromdagen.  Grannen tog med sin bror, ett polisbefäl, och gav sig på Wael och hans mamma.

”Han hade aldrig vågat ge sig på mig om hans bror inte varit polis” säger Wael. ”Jag tror inte att denna dispyt bottnar i något politiskt, de nämnde inte min blogg, men det här visar hur korrupt Egyptens polisväsende är”, säger Wael.

Efter att ett par egyptiska tidningar skrivit om händelsen, kallades Wael till polisförhör. Han greps och hölls kvar i flera timmar. Under tiden höll han sina bloggarvänner och supporters underrättade genom twitter.

När jag träffade honom i Kairo igår mådde han bra, men hans vänstra framtand är avslagen.