Nordkorea stänger dörren för samtal

Nordkorea avbryter de internationella förhandlingarna och återupptar sitt kärnprogram, det meddelar landets officiella nyhetsbyrå i dag.

Beslutet kommer som en protest mot att FN:s säkerhetsråd har fördömt en kontroversiell nordkoreansk raketuppskjutning, som landet hävdar skedde i fredligt syfte.

Nordkorea kommer att köra igång sin kärnreaktor i Yongbyon igen, efter att FN:s säkerhetsråd fördömt landets raketuppskjutning för en dryg vecka sedan.

Trots protester från grannländerna och USA avfyrade Nordkorea en långdistansraket över Japan. Nordkorea hävdar att raketen användes för att skjuta upp en civil satellit, medan bedömare i USA anser att raketuppskjutningen kan ses som en del av testerna för att utveckla långdistansrobotar för militärt bruk.

Nordkorea har också framställt radioaktivt material som kan användas för atomvapen, men det är oklart hur långt man har kommit mot målet att tillverka användbara kärnstridsspetsar.

Den nordkoreanska regeringen hävdar att fördömandet i FN:s säkerhetsråd är en kränkning av landets suveränitet.

Efter kritiken från FN säger Nordkorea också att man inte längre vill vara med i de så kallade sexpartssamtalen, som pågått med många avbrott sedan 2003, och där Ryssland, Kina, Japan, Sydkorea och USA har försökt att få Nordkorea att överge sitt kärnteknikprogram i utbyte mot bistånd och förbättrade diplomatiska relationer.

Nordkorea har flera gånger tidigare lämnat sexpartssamtalen och hotat med att skynda på sitt kärnprogram. Taktiken brukar ses som ett sätt för det fattiga Nordkorea att försöka förhandla till sig mera bistånd i form av mat och olja.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".