Svårt att välja terrorjury i USA

I går inleddes rättegången mot den 43-årige svensk som misstänks för terroristbrott i USA. Rättegången kommer att pågå en månad och under hela första veckan handlar det om att välja ut en jury i rättegången.

Det blev en stundtals känsloladdad start på rättegången mot den 43-årige svensken när rättegången mot honom inleddes i går i en federal domstol på nedre Manhattan i New York.

Flera av de ungefär 100 personerna som kallats till att ingå i urvalsprocessen för att sitta i den tolvmannajury som så småningom ska avgöra om svensken är skyldig till anklagelserna om terrorism, förklarade känslosamt att de på olika sätt inte ansåg sig kunna vara tillräckligt opartiska för att ingå i juryn. 

Anklagelser om terrorism är nämligen en känslig fråga i New York.

En kvinna som ingick i juryurvalet berättade gråtande att en nära anhörig till henne dog i elfte september-attackerna 2001 och en man sa att han var i World Trade Center när attacken inträffade.

En tredje person sa att han inte kunde förhålla sig opartisk till någon som ens misstänks för terrorism och ingen av dessa tre tilläts av domaren att ingå i juryn. En fjärde person ansåg sig förhindrad eftersom hon menade att de amerikanska terroristlagarna är alldeles för luddiga.

Arbetet med att sätta ihop en jury kommer alltså att ta tid och inte förrän tidigast tisdag i nästa vecka räknar domaren med att åklagare och advokater kan hålla sina inledningsanföranden.

Den 43-årige svensken var klädd i brun fotsid klädnad när han eskorterades in i rättssalen och agerade lugnt och avslappnat. Han har suttit häktad i sammanlagt nästan tre och ett halvt år och står bland annat åtalad för att ha stöttat terrorism och spridit information om sprängämnen och riskerar livstids fängelse för flera av de sammanlagt tolv åtalspunkterna.

Han har tidigare förklarat sig oskyldig till anklagelserna, men hans advokater ville inte yttra sig i fallet förrän efter rättegångens slut.

Senare under rättegången ska också representanter för svensk polis vittna.

43-åringen greps i Tjeckien 2005 med stöd av en internationell efterlysning från Interpol och utlämnades till USA i september 2007 där han nu alltså ställs inför rätta.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se