Guernsey-bank generande för regeringen

Trots att ledarna på på G20-mötet nyligen lovade att försöka stoppa de så kallade skatteparadisen gör den numera statliga brittiska banken Northern Rock fortfarande reklam för sina tjänster på ön Guernsey.

En del kritiker tycker att reklamen rimmar illa med premiärministerns storstilade deklaration.

– Vi har kommit överens om att det måste bli ett slut för skatteparadis som inte på uppmaning lämnar ut information. Den gamla tidens banksekretess måste få ett slut, sa Gordon Brown i samband med att han redogjorde för vad ledarna för världens 20 största ekonomier hade enats om.

Men nu får Brown och regeringen kritik från flera håll, efter att det har uppmärksammats att statligt ägda Northern Rock fortfarande bedriver verksamhet i S:t Peter Port, den största staden på ön Guernsey, ett känt skatteparadis.

På Northern Rocks hemsida som gäller för Guernsey skriver företaget om de tjänster som finns för människor som vill skatteplanera, till exempel.

Philip Hammond är det konservativa oppositionspartiet Tories talesman i skattefrågor. Han säger att medan Brown talar om att stoppa skatteparadisen så fortsätter Northern Rock att göra affärer på detta vis.

– Detta är höjden av skenhelighet och hyckleri, säger han.

Northern Rock var på sätt och vis det som fick många britter att förstå att en bankkris och lågkonjunktur var på väg. Det blev en så kallad run. Människor sprang till banken, för att köa för att få ut sina pengar. En del kunder väntade timme efter timme hösten 2007.

– De har inte tillräckligt med pengar och jag vill få ut mina pengar och sätta dem på ett annat konto, sa Michael Roberts, en av kunderna.

I februari 2008 förstatligades Northern Rock, men verksamheten i skatteparadiset Guernsey pågår alltså fortfarande. Och företaget uppges ha insättningar och tillgångar av olika slag värda mer än 13 miljarder kronor i Guernsey.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".